Földkörüli kalandozások az ízek világában

Gastroshock

Gastroshock

Bloody mary szarvascomb

2018. február 19. - Kizlinger Mónika

2018-02-18_07_00_08.png

Ezt a receptet először marhával csináltam,mennyei volt, istenien omlós. A lényeg a lassan hosszan sütés. Gondoltam, hogy most kilepek kicsit a megszokott szarvaspörkölt, fokhagymás szarvassült hagyományos komfortzónájából es valami mást készítek a húsból. Így esett a választásom erre a receptre. 

Hozzávalók

Kb fél kg szarvascomb egyben

1 nagy hagyma 8 részre vágva

2 db szálzeller nagy darabokra vágva

0.5 l passata

2 deci alaplé

1 dl vodka

Kevés vörösbor

só, bors,

5 db szegfűszeg

5 db borókabogyó

Előveszek egy olyan lábast, melyet majd a sütőbe is be tudok tenni. Kevés zsiradékot teszek bele,felhevítem. A sütőt közben 130 fokra kapcsolom, hogy bemelegedjen.A szarvashúst alaposan sózom és borsozom minden oldalán, majd  minden oldalára kérget pirítok, ha megvan félreteszem. Beleteszem a hagymát és a szálzellert kissé megdinsztelem, közben kevés bort öntök rá, ezzel a letapadt pörzs anyagot is felszedem a lábas aljáról, mely tovább gazdagítja az ízeket. Közben egy tálba öntöm a passatat, hozzáadom a vodkát, sózom, borsozom es elkeverem. A lábasba visszateszem a húst, ráöntöm a paradicsomos szószt, megszórom a szegfűszeggel és borókabogyóval, ráöntöm az alaplevet, picit megkeverem. Egy darab sütőpapírt összegyűrök és bevizezek,  ezzel fedem le a lábasban a húst és a szaftot, hogy a saját gőzében párolodhasson a hús. Nem kell félni nem fog rátapadni sem a hús, sem a szósz. Beteszem a sütőbe és 3 órát hagyom. Ez idő alatt istenien omlósra sül. 

Bár ez egy masszív, karakteres hús, de mivel annyira omlósra sül, hogy szinte szétolvad a szánkban, így én egy könnyedebb vörösbort választottam mellé. 1 pohár portugiesert fogyasztottam hozzá.

A recept ahogy említettem marhahússal, de igazából bármilyen roboaztus vöröshússal elkészíthető. Korábban marhahússal sütöttem, akkor az 1 kg-os húst 5 órán át sütöttem,ennyi idő kellett neki.

 

Brokkolifasírt

2018-02-13_17_43_24.jpg

Húshagyó keddre tekintettel, igaz ezen a napon még pont szabadna húst enni, utolsó farsangi napon, a böjt kezdete előtt, de egy kis könnyedebb finomság, a téli nehéz ételek után nekünk is jól esik, így egy húsmentes étel került ma az asztalra. Nem mellesleg igen nagy kedvencünk, nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el nálunk ebből.

 

Hozzávalók

50 dkg brokkoli

2 egesz tojás

10 dkg vörös chedar sajt reszelve

3 gerezd fokhagyma préselve

zsemlemorzsa

só, frissen őrölt bors

 

Brokkolit rózsáira szedem és sós vízbe főzöm. Mikor puhára főtt leszüröm. Egy tálba teszem és villával összetöröm, de nem pépesítem. Hozzáadom a tojásokat, reszelt sajtot, fokhagymát, sózom, borsozom. Összekeverem és lassan adagolva annyi zsemlemorzsát adok hozzá, amitől még lágy, de formázható masszát kapok. Kézzel pogácsákat formázok belőle és forró zsiradékba, de közepes lángon oldalanként 2-3 perc alatt készre sütöm.

Zöldséges tészta kis szalonnával

20180202_131046.jpg

Ezt a tésztát nagyon szeretjük, egyszerű, gyors és igazán könnyű, gyomorkímélő. Mikor kicsit nehezebb ételek kerülnek egymást követően az asztalra vacsorára, akkor mindig ezt szoktuk enni egy kis fellélegzésként a pocakunknak. Szélesmetélttel, spagettivel, makarónival a legjobb szerintem. Mi általában teljeskiőrlésű lisztből, otthon készült tésztát használunk

 

Hozzávalók

30 dkg tészta

1 kisebb fej káposzta negyede

1 vöröshagyma

2 közepes sárgarépa

5 dkg főtt császárszalonna

zsiradék

só, bors

Míg a tésztát kifőzzük, közben a zöldségeket is meg tudjuk pirítani. A káposztát, répá és hagymát vékony csíkokra szeleteljük. A szalonnával is ugyanígy járunk el. Kevés zsiradékot a szalonnával együtt melegítjük. Mikor a szalonna megpirult, akkor beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és lefedjük. Időnként kevergessük meg, hogy ne kapjon le a zöldség. Körülbelül 20 perc alatt megpuhul, ekkor a kifőtt tésztát is hozzáadjuk. Összekeverjük és már ehetjük is.

 

süti beállítások módosítása