Földkörüli kalandozások az ízek világában

Gastroshock

Bloody mary szarvascomb

2018. február 19. - Kizlinger Mónika

2018-02-18_07_00_08.png

Ezt a receptet először marhával csináltam,mennyei volt, istenien omlós. A lényeg a lassan hosszan sütés. Gondoltam, hogy most kilepek kicsit a megszokott szarvaspörkölt, fokhagymás szarvassült hagyományos komfortzónájából es valami mást készítek a húsból. Így esett a választásom erre a receptre. 

Hozzávalók

Kb fél kg szarvascomb egyben

1 nagy hagyma 8 részre vágva

2 db szálzeller nagy darabokra vágva

0.5 l passata

2 deci alaplé

1 dl vodka

Kevés vörösbor

só, bors,

5 db szegfűszeg

5 db borókabogyó

Előveszek egy olyan lábast, melyet majd a sütőbe is be tudok tenni. Kevés zsiradékot teszek bele,felhevítem. A sütőt közben 130 fokra kapcsolom, hogy bemelegedjen.A szarvashúst alaposan sózom és borsozom minden oldalán, majd  minden oldalára kérget pirítok, ha megvan félreteszem. Beleteszem a hagymát és a szálzellert kissé megdinsztelem, közben kevés bort öntök rá, ezzel a letapadt pörzs anyagot is felszedem a lábas aljáról, mely tovább gazdagítja az ízeket. Közben egy tálba öntöm a passatat, hozzáadom a vodkát, sózom, borsozom es elkeverem. A lábasba visszateszem a húst, ráöntöm a paradicsomos szószt, megszórom a szegfűszeggel és borókabogyóval, ráöntöm az alaplevet, picit megkeverem. Egy darab sütőpapírt összegyűrök és bevizezek,  ezzel fedem le a lábasban a húst és a szaftot, hogy a saját gőzében párolodhasson a hús. Nem kell félni nem fog rátapadni sem a hús, sem a szósz. Beteszem a sütőbe és 3 órát hagyom. Ez idő alatt istenien omlósra sül. 

Bár ez egy masszív, karakteres hús, de mivel annyira omlósra sül, hogy szinte szétolvad a szánkban, így én egy könnyedebb vörösbort választottam mellé. 1 pohár portugiesert fogyasztottam hozzá.

A recept ahogy említettem marhahússal, de igazából bármilyen roboaztus vöröshússal elkészíthető. Korábban marhahússal sütöttem, akkor az 1 kg-os húst 5 órán át sütöttem,ennyi idő kellett neki.

 

Brokkolifasírt

2018-02-13_17_43_24.jpg

Húshagyó keddre tekintettel, igaz ezen a napon még pont szabadna húst enni, utolsó farsangi napon, a böjt kezdete előtt, de egy kis könnyedebb finomság, a téli nehéz ételek után nekünk is jól esik, így egy húsmentes étel került ma az asztalra. Nem mellesleg igen nagy kedvencünk, nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el nálunk ebből.

 

Hozzávalók

50 dkg brokkoli

2 egesz tojás

10 dkg vörös chedar sajt reszelve

3 gerezd fokhagyma préselve

zsemlemorzsa

só, frissen őrölt bors

 

Brokkolit rózsáira szedem és sós vízbe főzöm. Mikor puhára főtt leszüröm. Egy tálba teszem és villával összetöröm, de nem pépesítem. Hozzáadom a tojásokat, reszelt sajtot, fokhagymát, sózom, borsozom. Összekeverem és lassan adagolva annyi zsemlemorzsát adok hozzá, amitől még lágy, de formázható masszát kapok. Kézzel pogácsákat formázok belőle és forró zsiradékba, de közepes lángon oldalanként 2-3 perc alatt készre sütöm.

Zöldséges tészta kis szalonnával

20180202_131046.jpg

Ezt a tésztát nagyon szeretjük, egyszerű, gyors és igazán könnyű, gyomorkímélő. Mikor kicsit nehezebb ételek kerülnek egymást követően az asztalra vacsorára, akkor mindig ezt szoktuk enni egy kis fellélegzésként a pocakunknak. Szélesmetélttel, spagettivel, makarónival a legjobb szerintem. Mi általában teljeskiőrlésű lisztből, otthon készült tésztát használunk

 

Hozzávalók

30 dkg tészta

1 kisebb fej káposzta negyede

1 vöröshagyma

2 közepes sárgarépa

5 dkg főtt császárszalonna

zsiradék

só, bors

Míg a tésztát kifőzzük, közben a zöldségeket is meg tudjuk pirítani. A káposztát, répá és hagymát vékony csíkokra szeleteljük. A szalonnával is ugyanígy járunk el. Kevés zsiradékot a szalonnával együtt melegítjük. Mikor a szalonna megpirult, akkor beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és lefedjük. Időnként kevergessük meg, hogy ne kapjon le a zöldség. Körülbelül 20 perc alatt megpuhul, ekkor a kifőtt tésztát is hozzáadjuk. Összekeverjük és már ehetjük is.

 

Juhtúros puliszka szalonnával

20170126_190833.jpg

 

Ez az az étel, amit senkinek sem kell különösen körülírni. Általában köretként szokták fogyasztani. Mi is leginkább köretként esszük, de megállja a helyét egy könnyedebb főétkezésnek is.

 

Hozzávalók


30 dkg kukoricadara
30-40 dkg juhtúró
10 dkg szalonna
1 l víz
1 kávéskanál só
zsír


A vizet a sóval forraljuk fel. A forrásban lévő vízbe folyamatos kevergetés mellett lassan szórjuk bele a kukoricadarát, majd tovább kevergetve addig főzzük, míg sűrű lesz, de nem kemény. A kevergetés fontos, mert könnyen leég.
Egy lábasba tegyünk kevés zsírt, és kis lángon langyosítsuk meg. A lábas aljára simítsunk egy sor puliszkát, majd morzsoljuk rá a túró felét, és locsoljunk rá a kisütött szalonnából a zsírjával együtt egy keveset. Ismételjük meg a rétegezést úgy, hogy a tetejére a túró kerüljön. Kicsit meg lehet még bolondítani, ha a rétegek közé reszelt sajtot is szórunk.

Ír szódás kenyér

20160801_092740.jpg

 

Ez a kenyér volt életem első kenyeret, melyet megsütöttem. Igazság szerint az abszolút sikerélmény érdekében választottam, tekintettel arra, hogy ez a kenyér szinte elronthatatlan, bár az egy picit meglepett elsőre, hogy mennyire ragacsos. Így én is jó szívvel ajánlom a kezdő kenyérsütőknek, de azért azt is hozzáteszem, hogy ez a kenyér egy igazán sűrű és tömény tésztájú kenyér, így azoknak javaslom igazán, akik szeretik az ilyen kenyereket.

 

Hozzávalók

45 dkg liszt + a formázáshoz

1 teáskanál só

2 kávéskanál szódabikarbóna

10 dkg héj nélküli tökmagy

4 dl kefír (helyettesíthető natúr joghurttal vagy íróval)

 

A lisztet keverjük el a sóval, a szódabikarbónával és a tökmaggal. Ezután adjuk hozzá a kefírt és alaposan dolgozzuk össze, de dagasztani nem kell, mert akkor megkeményedik a tészta. Akkor jó a tészta, ha lágy és kissé ragacsos. Egy sütőlemezt béleljünk sütőpapírral és erre lisztezett kézzel formázzunk a tésztából egy korongot a tésztából. Mivel lágy a tésztánk egy viszonylag laposabb korongot fogunk kapni. Vágjuk be a tetejét éles késsel vagy pengével keresztbe. Szórjuk be a kenyér tetejét liszttel és 200 fokra előmelegített sütőbe süssük készre körülbelül 35-40 perc alatt, ezalatt szépen feldagad a benne lévő szódabikarbónától. Rácsra téve hagyjuk hűlni.

Ez a kenyér tényleg ennyire egyszerű. Hajrá sütésre fel.

 

Datolyás hibiszkuszos rugelach

20180118_201044.jpg

 

Ez is egy olyan finomság, mellyel már régíta szemeztem, de az elkészítését húztam halasztottam, valamiért túlmisztifikáltam, de most már bizton állíthatom , hogy roppant egyszerű és es legalább olyan finom is . Mivel ez egy zsidó sütemény, így gondoltam a közel-keleti ízvilágot idézve datolyás hibiszkuszos töltelékkel készítettem.

Hozzávalók

Tészta

15 dkg szobahőmérsékletű vaj

15 dkg natúr krémsajt

10 dkg cukor

25 dkg liszt

Csipet só

1 tojás a kenéshez

Töltelék

10 dkg datolyapaszta(keleti fűszeresnél beszerezhető)/vagy aszalt datolya

Fél dl víz

Fél dl hibiszkusz szirup/szörp

Fél teaskanál fahéj

 

A tésztához a vajat, a krémsajttal és a cukorral habosra verem, majd hozzákeverem a sót és a lisztet. Alaposan összedolgozom. A tésztát 2 cipóra osztom, ekkor még elég ragacsos, majd fóliába csomagolva 1 orát hűtőben pihentetem.

A töltelékhez valókat turmixba teszem, és pépesítem. Ezt természetese  botmixerrel is meg lehet csinálni.

A tésztákat 20-25 centis átmérőjú körökre nyújtom, vélonyan megkenem a töltelékkel. 16 körcikre vágom késsel vagy pizzavágóval. Az íves felétöl kezdve szorosan feltekerem. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem, megkenem a felvert tojással. 170 fokra előmelegített sütőben 22-25 percig sütöm. 

Hát ennyire egyszerű elkészíteni ezt az isteni finomságot

 

Csilis sütőtökkrém leves

 

received_1951857661704812.jpeg

Én személy szerint imádom ezt a levest. Ez indított el azon az úton, melyen a sütőtököt megkedveltem. Egy kedves barátnőm ismertette meg velem ezt a levest, bár ő roppant módon megszórta csilivel, de így is rettentően elnyerte tetszésem. Saját magam már lényegesen kevesebbet teszek bele és egy kis tökmagolajjal is gazdagítom az eredeti receptet.

 

Hozzávalók

1/2-ed sütőtök

1 hagyma

1 gerezd fokhagyma

kb 5 centis gyömbér

3 evőkanál barnacukor

1 dl száraz fehérbor

1 dl narancslé (legalább 50%-os)

1/2 liter zöldségleves (ha éppen nincs maradék zöldségleves, akkor leveskockából is tökéletes)

1 dl tejszín

3 evőkanál tejföl

csili pehely ízlés szerint

só, bors

tökmag

tökmagolaj

 

A hagymát kis kockákra vágom, a fokhagymát és a gyömbért lereszelem. A sütőtököt kockákra vágom. Egy lábasba kevés olajon párolom a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Mikor megpirult ráteszem a kockázott sütőtököt, pár percig pirítom ezt is, majd meghintem a barna cukorral. Addig hevítem, míg felolvad a cukor. Ekkor ráöntöm a fehérbort és a zöldséglevest, majd fedővel letakarva addig főzöm, míg a tök teljesen megpuhul.Lehúzom a tűzhelyről hagyom kicsit hűlni, majd botmixerrel pürésítem, ízlés szerint sózom és borsozom. A tejszínt és a tejfölt összekeverem és a leveshez adom, alaposan elkeverem, ezután a narancslét is hozzáadom, megszórom csilivel.

Tökmagolajjal meglocsolva és pirított tökmaggal tálalom.

Mazsolás zsemle

20171214_092119.jpg

Most már jóideje mindennapi kenyerünket és péksüteményeinket otthon készítem. Így egyrészt nincsenek tele adalékanyaggal, másrészt variálhatóm az ízesítést is. Harmadrészt pedig tényleg sokkal finomabb és tartósabb az otthon készült péksüti és kenyér. Kovászom sajnos még nincsen, többször próbálkoztam vele, de eddig sikertelenül, de azért nem adtam még fel. Helyette a kenyerekhez, ha éppen nem gyors készítésű kenyeret készítek, akkor élesztős kovászt, úgynevezett öregtésztát használok. Most kezdésként egy zsemlét mutatok be, ez tényleg gyorsan elkészül és nem igényel hosszú időt az elkészítése.

 

Hozzávalók

20 dkg kenyérliszt

20 dkg teljes kiőrlésű búza liszt

1 teáskanál só

2 dkg friss vagy 1 tasak szárított élesztő

fél teáskanál cukor

2,5 dkg olvasztott vaj vagy olívaolaj

3 dl langyos víz

egy nagy marék mazsola

 

A liszteket egy tálba teszem, hozzáadom a sót, cukrot és a mazsolát és összekeverem. Az élesztőt beleöntöm a langyos víz és keverve feloldom, de nem kell megkeleszteni. A tálba öntöm az olvasztott vajat vagy olívaolajat és hozzáöntöm az élesztős vizet. Összegyúrom és kidagasztom. Ezt lehet akár dagasztókaros mixerrel, de kézzel is. Addig dagasszuk, míg egy teljesen homogén és ruganyos tésztát kapunk. Az, hogy mennyi vizet igényel a liszt ezt sok minden befolyásolja, így, ha túl ragacsos a tészta, akkor lisztet lehet hozzáadni, ha túl kemény, akkor kis vizet adhatunk hozzá gyúrás közben. Óvatosan adagoljuk, könnyű túlzásba esni. Miután kidagasztottuk formázzunk kis cipókat és sütőpapírral bélel sütőlemezre tegyük, hagyunk köztünk helyet, mert meg is kell és még sütés közben is nőni fognak. Én ilyenkor szoktam x-et vágni a zsemlékre is, így sülés közben felszabaduló gőz nem fogja szétrepeszteni. Letakarom és 45 percet meleg helyen kelesztem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem. Mikor megkelt jó alaposan lespriccelem hideg vízzel, valamint a sütőbe is alaposan bespriccelek, ettől lesz ropogós majd a héja. Körülbelül 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Kiveszem a sütőből és rácsra téve hűtöm, hogy ne fülledjen be az alja.

Aki nem szereti a sós-édes zsemléket, az hagyja el belőle a mazsolát.

 

Vajas csirke curry

received_1984441445113100.jpeg

Egy újabb utazásra indulunk a nemzetközi ízek világára. Most Ázsia felé vesszük az irányt, egészen Indiáig megyünk. India messze földön híres a curryról, a kifejezetten fűszeres és a nagyon csípős ételekről. Szinte mindenbe tesznek csilit, ráadásul nagyon sok csilit. Alapvetően nem szeretjük a csípős ételeket, inkább csak egy leheletnyi csippentése legyen, így az indiai ételek elkészítése során ennyiben eltérek az eredeti recepttől, hogy jóval kevesebb csilit teszek bele. Számos izgalmas és különlegesnek tűnő fűszert tartalmaznak az indiai ételek, de ezek ne rémisszenek el senkit sem, mert az elkészítésük egyáltalán nem bonyolult. A hozzávaló fűszerek ma már egészen könnyen beszerezhetőek, akár a piacokon fellelhető fűszeresnél, akár keleti fűszereket, élelmiszereket árusító boltokban, de már hipermarketekben is.

Hozzávalók

50 deka csirkehús nagy kockákra vágva (lehet comb vagy mell - combból vélemény szerint finomabb)

20 deka vaj (tényleg ennyi, nem elírás, ettől lesz vajas a curry; nem kell megrémülni a végén egyáltalán nem lesz tolakodó a sok vaj)

3 gerezd fokhagyma

kb 4-5 centis darab gyömbér

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál garam massala

2 szem kardamom mag

csilipehely ízlés szerint (egy csipet, ha nem akarja valaki csípősre, ha csípősen szereti mehet bele 1 teáskanállal)

2 doboz darabolt paradicsom konzerv

1 deci tejszín

 

A kockázott csirkehús lepirítom, sózom és félreteszem.

A vajat felolvasztom, hozzáadom a fűszereket és kissé pirítom, mikor már kezd illatos lenni, akkor jó, ekkor beleteszem a lereszelt fokhagymát és gyömbért, fél percig hagyom beleérni az ízeket. Ekkor hozzáöntöm a darabolt paradicsomot, hagyom felforrni és hozzáöntöm a tejszínt. Jöhet bele a csirkehúst is, ezt így addig kel hagyni rotyogni, míg besűrűsödik a szaftja.

Rizzsel, naan kenyérrel vagy khormaval fogyasszuk.

 

 

Almás, gombás, szalámis fusilli

20180110_072340.jpg

Ez a recept tökéletes példája a kísérletező kedvemnek. Vágytam valamire ami kicsit édeskés, kicsit sós, és legyen benne valami, ami picit megbolondítja, de legyen egyszerű és könnyű is. Kiindulási alap a gomba volt, mert ez ott hevert a konyhapulton. Nekiláttam sürögni-forogni a konyhában, párszor kinyitottam a hűtőajtót, áttúrtam a polcokat, a konyhaszekrényt, majd szép lassan összeállt a fejembe, hogy mi is készül vacsorára. Nálunk sláger lett, így hát úgy érzem megérdemli, hogy más is megismerje.

 

Hozzávalók

15 dkg gomba

1 kisebb alma

5 dkg csemege szalámi

10 dkg tejszínes krémsajt

10 dkg tejföl

frissen őrölt bors

1 gerezd fokhagyma

1 merőkanálnyi a tészta főzőlevéből

2 evőkanál olívaolaj

20 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült fusilli (természetesen lehet sima lisztből is)

 

Ehhez az ételhez a fusilli szerintem tökéletes választás, mivel a kis csavaros részekbe tökéleseten meg tud tapadni a szósz, így finoman körbeöleli a tésztát.

Felteszem a vizet a tésztának, hogy nagyjából egyszerre készüljön el a tészta a szósszal.

Egy nagyobb serpenyőbe, amibe majd utána a tésztát is bele tudom forgatni, beleöntöm az olívaolajat. A gombát vékony szeletekre felvágom és beleszóróm a serpenyőbe. Közepes tűzön elkezdem dinsztelni. Közben az alaposan megmosott almát pucolás nélkül kettévágom, kivágom a magházat, a fél almákat további 3 részre vágom és azokat is vékonyan felszeletelem. Hozzáadom a gombához, összekeverem és együtt pirítom tovább őket. A szalámikat 4 részre vágom és szintén a serpenyőbe szórom. Mikor minden megpirult már, akkor hozzáadom a krémsajtot és a tejfölt, összekeverem, majd a fokhagymát préselve hozzáadom,sózom, borsozom. A tészta közben már rotyog a főzővízben, így abból kimerek 1 evőkanálnyit és a szószhoz adom. Alaposan összekeverem és hagyom 4-5 percig rotyogni. Amint a tészta is megfőtt, beleforgatom a szószba és frissen melegében tálalom.

Nálunk mind elfogyott :)