Földkörüli kalandozások az ízek világában

Gastroshock

Szerecsendió

2018. január 02. - Kizlinger Mónika

szerecsendio_1.jpg

 

A szerecsendió is azon fűszerek táborát erősíti, melyekért hajdan a gyarmatosítók háborúkat vívtak. Ugyanolyan értékes volt, mint a bors, afrodiziákumként és a pestis ellenszereként is emlegették. Ma már elterjedt fűszer, rengeteg étel és desszert alap ízesítője, melyet csak az tesz izgalmassá, hogy kilószám fogyasztva mérgező is lehet.

Kis termetű örökzöld fáról származik, sárga húsos termésében helyezkedik el maga a mag. A terméshús is ehető, de ehhez csak a termőterületeken lehet hozzájutni. A magot és ennek magköpenyét, a szerecsendió virágot használjuk fűszerként.

A szerecsendió virág rózsaszínes-sárgás, aromás, erőteljesebb ízű, mint maga a mag. Enyhén fahéjas, borsos íze van.

A szerecsendió fás, csípős aromájú fűszer, így túladagolva el tudja rontani az ételt.

A világ számos konyhájában megtalálható, alap fűszernek számít. Kiválóan illik, mint a burgonyás, tojásos, sajtos ételekhez, remekül harmonizál nemcsak a fehér, de a vörös húsokkal is. Tejszínes ételek, besamell mártás, diós finomságok elhagyhatatlan ízesítője

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroshock.blog.hu/api/trackback/id/tr6513540867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.