Földkörüli kalandozások az ízek világában

Gastroshock

Mazsolás zsemle

2018. január 13. - Kizlinger Mónika

20171214_092119.jpg

Most már jóideje mindennapi kenyerünket és péksüteményeinket otthon készítem. Így egyrészt nincsenek tele adalékanyaggal, másrészt variálhatóm az ízesítést is. Harmadrészt pedig tényleg sokkal finomabb és tartósabb az otthon készült péksüti és kenyér. Kovászom sajnos még nincsen, többször próbálkoztam vele, de eddig sikertelenül, de azért nem adtam még fel. Helyette a kenyerekhez, ha éppen nem gyors készítésű kenyeret készítek, akkor élesztős kovászt, úgynevezett öregtésztát használok. Most kezdésként egy zsemlét mutatok be, ez tényleg gyorsan elkészül és nem igényel hosszú időt az elkészítése.

 

Hozzávalók

20 dkg kenyérliszt

20 dkg teljes kiőrlésű búza liszt

1 teáskanál só

2 dkg friss vagy 1 tasak szárított élesztő

fél teáskanál cukor

2,5 dkg olvasztott vaj vagy olívaolaj

3 dl langyos víz

egy nagy marék mazsola

 

A liszteket egy tálba teszem, hozzáadom a sót, cukrot és a mazsolát és összekeverem. Az élesztőt beleöntöm a langyos víz és keverve feloldom, de nem kell megkeleszteni. A tálba öntöm az olvasztott vajat vagy olívaolajat és hozzáöntöm az élesztős vizet. Összegyúrom és kidagasztom. Ezt lehet akár dagasztókaros mixerrel, de kézzel is. Addig dagasszuk, míg egy teljesen homogén és ruganyos tésztát kapunk. Az, hogy mennyi vizet igényel a liszt ezt sok minden befolyásolja, így, ha túl ragacsos a tészta, akkor lisztet lehet hozzáadni, ha túl kemény, akkor kis vizet adhatunk hozzá gyúrás közben. Óvatosan adagoljuk, könnyű túlzásba esni. Miután kidagasztottuk formázzunk kis cipókat és sütőpapírral bélel sütőlemezre tegyük, hagyunk köztünk helyet, mert meg is kell és még sütés közben is nőni fognak. Én ilyenkor szoktam x-et vágni a zsemlékre is, így sülés közben felszabaduló gőz nem fogja szétrepeszteni. Letakarom és 45 percet meleg helyen kelesztem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem. Mikor megkelt jó alaposan lespriccelem hideg vízzel, valamint a sütőbe is alaposan bespriccelek, ettől lesz ropogós majd a héja. Körülbelül 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Kiveszem a sütőből és rácsra téve hűtöm, hogy ne fülledjen be az alja.

Aki nem szereti a sós-édes zsemléket, az hagyja el belőle a mazsolát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroshock.blog.hu/api/trackback/id/tr2113569565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.