Földkörüli kalandozások az ízek világában

Gastroshock

Gastroshock

Két sajtos, szezámos keksz

2018. március 14. - Kizlinger Mónika

20180313_190347.jpg

Ez egy igazán ízletes és gyorsan otthon is elkészíthető sós keksz. Annyira finom, hogy nálunk mát duplázott mennyiseg készül belőle, mert rögtön elfogyna. Ide most az egyszeri mennyiséget írom le, ez is kb 50 db lesz,.

 

Hozzávalók

25 dkg liszt

15 dkg reszelt sajt, fele-fele arányban cheddar és maasdamer

12 dkg zsír (szobahőmérsékletű) 

1.5 teáskanál só

2 evőkanál szezámmag

Tetejére

1 tojás a kenéshez

szezámmag a szóráshoz

Az alapanyagokat egy tálba helyezem ,  kézzel  alaposan összegyúrom. Mikor mar összeállt a teszta folpackba teszem és hütőbe teszem 1 órát pihenni.

Lisztezett felületen kb 3 mm vékonyságúra nyújtom és tetszóleges kisebb méretű kiszúróval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem. A tetejét a felvert tojassal megkenem és megszórom szezámmaggal. 

180 fokra előmelegített sütőbe légkeveréssel 20 percig sütöm. (Légkeverés nélkül 200 fokon). 

 

Baránykaraj fűszeres morzsában sütve

20180311_181003.jpg

A bárány egy igazán ízletes hús, számos nemzet konyhájában jelen van. Kishazánkban eléggé elfeledett, pedig remek ételek készíthetők belőle, akár egzotikus ízere vágyok számára is, de hétköznapi, könnyedebb ízek kedvelői is számos receptet találhatnak hozzá. Hoztam én is egy remek példát erre, remélve ezzel meghozom a kedvet a bárányhús fogyasztáshoz. 

 

Hozzávalók 

Báránykaraj egyben 

Fél csésze zsemlemorzsa

1 evőkanál kakkukfű

1 evőkanál rozmaring

25 gr reszelt parmezán

1/4 teáskanál morzsolt menta

1 citrom reszelt héja

2 teáskanál mustár

2 evőkanál olivaolaj

só, bors

Bekapcsoljuk a sütőt előmelegíteni (villanysütő 200 fok, légkeverés 180 fok, gázsütő 6os fokozat)

A legjobb, ha egy olyan serpenyőt használok, ami a sütőbe is betehető. A bárányhúst alaposan besózom és borsozom minden oldalán. Felforrósítom a serpenyőt kevés olajat öntök bele és a karaj minden oldalára kérget sütök, majd kiveszem. Egy tálba összekeverem a zsemlemorzsát, kakkukfüvet, rozmaringot, parmezánt, citromhéjat és mentát. A húst bekenem a mustárral mindenhol, ezután a fűszeres zsemlemorzsában alaposan bedörzsölöm kicsit meg is nyomkodom, hogy alaposan befedje. Meglocsolom az olívaolajjal és beteszem a sütőbe. Attól függ a sütési idő, hogy ki mennyire szereti átsütve. Aki angolosan szereti az 20 percig süsse. 25 perc sütes után már rózsaszín huúst kapunk, aki jobban átsütve szereti az 30-35 percig hagyja a sütőben.

Mi inkább angolosan szeretjük, így 20 percig sütöttem. Egy jó pohár kékfrankos roséval kísérve mennyei vacsora.

20180311_181449.jpg

Sportszelet - ahogy mi szeretjük

2018-03-12_06_41_39.jpg

 

Ez egy roppant egyszerű, és igencsak finom nassolni való. Többszöri elkészítést követően alakult ki a számunkra leginkább tetsző recept. Én most a mi változatunkat írom le nektek. Ha csak felnőttek esznek belőle akkor lehet alkoholosan is keszíteni, ha gyerekek is kapnak belőle, akkor természetesen aromával készítem el. A legnehezebb része az, hogy ki kell várni azt a kb 2-2,5 órát, míg a hűtőben kissé megdermed. 

 

Hozzávalók

50 dkg darált keksz  (lehet bolti darált keksz is, de akár összedarálhatjuk otthon is)

5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 egész margarin

20 dkg barna cukor

5 dl tejszín

0.5l dl rum vagy 1 egész oetker rumaroma (ez itt nem a reklám helye, de nekem ezzel lett a legfinomabb)

Másfél tábla jobb minőségű étcsoki (min 50%os)

4 evőkanál olaj

 

Egy tálba elkeverem a darált kekszet a cukrozatlan kakaopórral. Egy lábasban felteszem az összekockázott margarint (így könnyebben felolvad), a cukrot és kb 4 dl tejszínt. A maradék teszínt félreteszem, nem mindig kell az összes a massza elkeszítéséhez, így összekeveréskor még tudom szabályozni, hogy mennyit vesz majd fel a massza. Nem kell felforralni, csak addig melegítem, míg a margarin és a cukor felolvad a tejszínben. Ha ez megvan, akkor ráöntöm a kakaós darált kekszre és elkezdem összekeverni. Ekkor hozzáadom a rumot vagy a rumaromát (ha felnőtteknek készül én bele szoktam még egy kupica vodkát is önteni, hogy picit kiemelje a rum aromáját). Alaposan összekeverem. Egy lágy masszát kell kapjunk, ha még keményebbnek bizonyul, akkor félretett tejszínnel higítom tovább. Ha már megfelelő állagú, akkor egy tepsibe/formába öntöm és simára lapogatom. Elkészítem a csokiborítast is a tetejére, gőz felett egy tálba az étcsokit felolvasztom az olajjal együtt. Mikor felolvadt ráöntöm a massza tetejére és szépen egyenletesen szétolszlatom. Ezután mehet a hütő, 2-2,5 órát hagyom pihenni, ezalatt kellőenegdermed ahhoz, szépen szeletelni lehessen. 

Jó nassolást�

süti beállítások módosítása