Földkörüli kalandozások az ízek világában

Gastroshock

Gastroshock

Báránysteak vörösboros feketeribizli redukcióval (nálunk hagymás dödöllével)

2018. január 04. - Kizlinger Mónika

20171229_193654.jpg

Az úgy adódott, hogy sikerült nagyon friss bárányhúst beszereznünk. Már jó ideje szemezgettem a különböző bárányhúsos finomságokkal, gyűjtögettem a ötleteket, már csak a hús hiányzott hozzá. Végül - többek között - egy szép darab csont nélküli karajt sikerült beszerezni. Már semmi akadálya sem volt annak, hogy valami igazán ínycsiklandó finomságot készíthessek, így esett a választás a steakre.

Hozzávalók (2 személyre)

 Báránysteak

50 dkg báránykaraj

só,

frissen őrölt bors

1 db babérlevél

vaj, olívaolaj

Vörösboros fekete ribizli redukció

3 dkg vaj

1 deci vörösbor

3 evőkanál fekete ribizli lekvár (ha van, akkor házi)

őrölt szegfűbors

 só,bors

 

Eme finomság elkészítéséhez szükségünk van egy olyat serpenyőre, amit utána a sütőbe is be tudunk tenni.

A sütőt 150 fokra bekapcsolom, hogy előmelegedjen. A báránykaraj minden oldalát jó alaposan besózom, és frissen őrölt borssal beszórom. A serpenyőben a tűzhelyen 1 bő evőkanál vajat kb 2 evőkanál olívaolajjal együtt felforrósítok (a vajhoz azért adok olajat is, mert különben leégne), beledobom a babérlevelet is. Amikor már felforrósodott beleteszem a bárányhúst; a lényeg, hogy kérget kell pirítani a külsejére, hogy finom szaftos maradjon a hús. Minden oldalát 2 percig pirítom, mikor már minden oldalára kérget pirítottam, beteszem a 150 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. Így fog szép rózsaszín belseje maradni a steaknek (ha valaki jobban átsütve szereti, az hagyja bent 20-25 percig), Ekkor kivesszem és a húst átteszem egy tálra hűlni, alapszabály, hogy a húst addig kell pihentetni sütést követően, ameddig sütöttük. Ez az idő tökéletesen elég arra, hogy a szószt is elkészítsem.

Miután kivetettem a húst pihenni a tálra, a serpenyő alatt, melyben a hús sült ismét beizzítom a tűzhelyet. Ráöntöm először a vörösbor felét, hogy jól feloldja a odatapadt pörköket, mely tovább gazdagítja a szószunkat. Hozzáadom a  fekete ribizli lekvárt, alaposan elkeverem, majd a maradék bort is ráöntöm. Csipet sóval és leheletnyi frissen őrölt borssal, valamint késhegynyi őrölt szegfűborssal ízesítem. kevergetve addig főzöm, míg szósz állagúra redukálódik, ez körülbelül 5 percet vesz igénybe.

A húst vékonyan felszeletelem, tányérra teszem, majd egy picit merek rá a szószból és mellé is teszek egy kanállal, a köretet is rászedem a tányérra. Frissen melegében fogyaszthatjuk. Mi leginkább hagymás dödöllével szeretjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroshock.blog.hu/api/trackback/id/tr3513548409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása